Echte Lampionplant

Lampionplant is een geslacht van 75 tot 90 soorten planten in de nachtschadefamilie. De botanische naam Physalis betekent blaas, en is afgeleid van de vorm van de uitgegroeide kelk van de echte lampionplant die de vrucht na de bloei omsluit.
 
De vrucht is eetbaar, lekker zelfs, toch wordt de plant door veel mensen als onkruid gezien. Op de moestuinen wordt hij uitgetrokken … dat vond ik vreemd, behalve dat het een prachtige sierplant is, “pluk ze voor je vrouw”! Zei ik nog.
 
Je kunt ze namelijk plukken als de mooie lampionnen volgroeit zijn en vervolgens drogen als decoratie. Maar ze zijn ook eetbaar en je trekt toch ook geen aardbei uit? Ze worden onder meer in marmelades, dranken, en nagerechten gebruikt. En wat dacht je van gedompeld in vloeibare chocolade … dat ziet er mooi uit! De smaak ligt tussen zoet en zoetzuur. Ze bevatten suikers, citroenzuur, vitamine C, physaline, ijzer en de kleurstof carotenoïde. Tijdens het plukken moet je opletten dat de bessen niet in aanraking komen met de lampionnen. De bessen krijgen door deze aanraking een bittere smaak.In de middeleeuwen werden de rijpe bessen samen met druiven geperst en gegist. De verkregen wijn werd gedronken als middel tegen jicht en blaas- en nieraandoeningen.

Ik heb de planten mee genomen en in een bak gezet, de lampionnen verteren en het geraamte blijft over zoals ook wel met afgevallen bladeren gebeurt. Nog mooier!
Zie je ergens een plantje staan, vraag een stekje en je zult zien het volgende jaar heb je er 10! Ook geschikt om wild te zaaien.

Geef een reactie