Europese berenklauw

Gewone berenklauw (Heracleum sphondylium) of Europese Berenkauw Schermbloemenfamilie (Apiaceae)

Veel mensen denken dat de berenklauw een super giftige plant is maar dat is niet waar. De inheemse gewone bereklauw, Europese berenklauw of “Hogweed” is jarenlang een voedselbron geweest voor de mens. Het probleem zit hem in de sappen van de stengel en de brandharen op het oudere blad. Die bevatten bepaalde stoffen die in combinatie met de zon (fototoxisch) op je huid een reactie kunnen aangaan. Je kunt er dan roodheid, blaren of wonden van krijgen. Vooral voor mensen die er gevoelig voor zijn want daar zit ook verschil in. Ik zelf heb jarenlang de berenklauw met blote handen geplukt en heb nog nooit klachten gehad. In al mijn jaren van wandelen met groepen heb ik ook nog nooit iemand ontmoet die daadwerkelijk van de Europese berenklauw iets heeft opgelopen. Daarom heb ik dan ook de indruk dat de gruwel verhalen ietwat overtrokken. Ik ken slechts een verhaal van iemand die ik voor waar aanneem. In dit geval betrof het trouwens ook de reuze berenklauw! En die is NIET eetbaar en kan wel brandwonden veroorzaken en dus moet je deze laten staan!

Het onderscheid kun je makkelijk maken, en twijfel je dan niet doen. De reuze berenklauw is REUZE groot. Echt ze steken zo een paar koppen boven je uit en het blad is minstens twee keer zo groot als je hand! De gewone berklauw komt echt niet veel verder dan je middel. Het blad is meer gelobd terwijl dat van de reuze berenklauw scherp punt vormig en aan de randen gezaagd blad heeft.  Je kunt de zaden van de gewone berenklauw plukken met de hand ergens op bovenbeen hoogte. Je plukt ze als ze nog lekker fris groen zijn dan heeft het een heerlijk aroma!

Van de gewone berenklauw kun je ook de bloemknopen eten, als ze dus nog IN de knop zitten, roerbakken, heerlijk! Het jonge blad en de jonge stengel zijn ook eetbaar, ben ik persoonlijk niet zo gek op alhoewel roerbakken goed te doen is. Maar de zaden hebben de meeste geur, en een pittige smaak. Daarom zijn de zaden perfect om azijn mee te aromatiseren. Dat doe je als volgt:

Berenklauwazijn

Pluk ca. 7 schermen met zaden van de gewone berenklauw. Pluk ze net op het juiste moment, ze zijn dan nog fris groen en als je ze tussen je vingers fijn wrijft komt er een heerlijke geur vrij. Pluk ze dus niet als ze al bruinig beginnen te worden maar ook niet als ze net uitgebloeid zijn.

Was de schermen met lauw water, droog ze in een theedoek en doe ze in een schone pot of fles samen met een liter witte (appel of wijn) natuurlijk azijn. Vul eventueel aan naar wens met andere kruiden zaden zoals Engelwortelzaden maar ook kruiden zoals Bijvoet (net bloeiende toppen), en Duizendblad kunnen er bij.

Laat dit 3 tot 6 weken staan en zeef dan de zaden er uit. Doe de azijn terug in schone flesjes. Gebruik naar smaak in dressings of zo op een salade!

Geef een reactie