Europese berenklauw

Gewone berenklauw (Heracleum sphondylium) of Europese Berenkauw Schermbloemenfamilie (Apiaceae)

Veel mensen denken dat de berenklauw een super giftige plant is maar dat is gelukkig wat overdreven. De inheemse gewone bereklauw, Europese berenklauw of “Hogweed” is jarenlang een voedselbron geweest voor de mens. Het probleem zit hem in de sappen van de stengel en de brandharen op het oudere blad. Die bevatten bepaalde stoffen die in combinatie met de zon (fototoxisch), op je huid een reactie kunnen geven. Je kunt er dan roodheid, blaren of wonden van krijgen. Vooral voor mensen die er gevoelig voor zijn want daar zit ook verschil in. Ik heb zelf jarenlang de berenklauw met blote handen geplukt en heb nog nooit klachten gehad. In al mijn jaren van wandelen met groepen heb ik ook nog nooit iemand ontmoet die daadwerkelijk van de Europese berenklauw iets heeft opgelopen. Daarom heb ik dan ook sterk de indruk dat de gruwel verhalen ietwat overdreven zijn, en dat het in deze verhalen vaak de Reuze bereklauw betreft. En die is NIET eetbaar en kan wel brandwonden veroorzaken en dus moet je deze laten staan!

Het onderscheid kun je makkelijk maken, en twijfel je, dan niet doen. De reuze berenklauw is REUZE groot. Echt, ze steken zo een paar koppen boven je uit en het blad is minstens twee keer zo groot als je hand! De gewone berklauw komt echt niet veel verder dan je middel. Het blad is meer gelobd en geveerd terwijl dat van de reuze berenklauw scherp punt vormig, en aan de randen gezaagd blad heeft.  De vorm lijkt meer op een hand. Je kunt de zaden van de gewone berenklauw plukken met de hand ergens op bovenbeen hoogte. Je plukt ze als ze nog lekker fris groen zijn dan heeft het een heerlijk aroma!

Van de gewone berenklauw kun je ook de bloemknopen eten, als ze dus nog IN de knop zitten, roerbakken, heerlijk! Het jonge blad en de jonge stengel zijn ook eetbaar, ben ik persoonlijk niet zo gek op alhoewel roerbakken goed te doen is. Maar de zaden hebben de meeste geur, en een pittige smaak. Daarom zijn de zaden perfect om azijn mee te aromatiseren. Dat doe je als volgt:

Berenklauwazijn

Pluk ca. 7 schermen met zaden van de gewone berenklauw. Pluk ze net op het juiste moment, ze zijn dan nog fris groen en als je ze tussen je vingers fijn wrijft komt er een heerlijke geur vrij. Pluk ze dus niet als ze al bruinig beginnen te worden maar ook niet als ze net uitgebloeid zijn. Wacht tot ze mooi groen en plat zijn.

Was de schermen met lauw water, droog ze in een theedoek en doe ze in een schone pot of fles samen met een liter witte (appel of wijn) biologische azijn. Vul eventueel aan naar wens met andere kruiden zaden zoals Engelwortelzaden of venkelzaad maar ook kruiden zoals Bijvoet (net bloeiende toppen), en Duizendblad kunnen er bij.

Laat dit 3 tot 6 weken staan en zeef dan de zaden er uit. De zaden gebruik je als smaakmaker. Doe de azijn terug in schone flesjes. Gebruik naar smaak in dressings of zo over een salade!

Geef een reactie